29 Δεκ 2016

ΣΥΝΤΑΓΗ: Βασιλόπιτα παραδοσιακή με πορτοκάλι


https://www.sintagespareas.gr/images/stories/rapidrecipe/im20000/cropped/20157-aromatiki-basilopita-me-ksirous-karpous-by-sintagesflora-200x150.jpgΥλικά
500 γραμ. αλεύρι φαρίνα πορτοκάλι
200 γραμ. βούτυρο super fresco
300 γραμ. γιαούρτι (1 ½ κεσές) αν είναι στραγγιστό θα θέλουμε 2 κεσέδες
2,5 φλ. τσαγ.  ζάχαρη
4 αυγά
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι  (2+1 )
2 βανίλιες
Λίγο τριμμένο γαρύφαλλο (στη μύτη σε ένα κουταλάκι γλυκού)
Λίγη τριμμένη κανέλα (στη μύτη σε ένα κουταλάκι γλυκού λίγο περισσότερο από το γαρύφαλλο)
Μία κούπα τσαγιού αμύγδαλα ή καρύδι τριμμένο στο multi
Ένα φλυτζ. Τσαγ. Κονιάκ περίπου το ρίχνουμε στο τέλος μέχρι να έχουμε μία λεία ζύμη
Ζάχαρη  άχνη
Λίγο γλάσο σοκολάτας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση


Αφήνουμε το βούτυρο και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.  Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε τη λίγη-λίγη τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.

Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις δύο βανίλιες.  Αφού χτυπηθούν καλά ρίχνουμε το γιαούρτι και το αλεύρι εναλλάξ. Στο τέλος ρίχνουμε το κονιάκ, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και το νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και ανακατεύουμε με το κουτάλι  μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά.

Βουτυρώνουμε μία φόρμα και ρίχνουμε λίγο αλεύρι για να μην μας κολλήσει και βάζουμε την βασιλόπιτα στο ταψί και προσθέτουμε το «φουρί» τυλιγμένο σε ένα αλουμινόχαρτο (μπορούμε να το βάλουμε και μετά το ψήσιμο).

Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο (180o C) για περίπου μία ώρα.
Συμβουλή: Στα 45΄ λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και με ένα μαχαίρι πατάμε απαλά στο κέντρο και αν νοιώσουμε ότι από κάτω δεν έχει ψηθεί το αφήνουμε 10΄λεπτά ακόμα. Μπορούμε να τρυπήσουμε με το μαχαίρι στο κέντρο και αν πάνω στο μαχαίρι υπάρξουν ίχνη ζύμης τότε θέλει και άλλο ψήσιμο αν το μαχαίρι βγει καθαρό τότε η βασιλόπιτα έχει ψηθεί και την βγάζουμε από το φούρνο.

Την σκεπάζουμε με  άχνη ζάχαρη και αν θέλουμε γράφουμε με γλάσο σοκολάτας τις ευχές μας.. προσοχή όμως επειδή το γλάσο όταν είναι πολύ ρευστό κυλάει.. πάνω στην άχνη και μας δυσκολεύει στο στόλισμα, να περιμένουμε λίγο όταν λειώσει να μην τρέχει σαν νερό, ώστε να μπορέσουμε να γράψουμε ότι θέλουμε.


Καλή επιτυχία
Σίσυ Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου