21 Μαρ 2015

«Ένα ανέκδοτο, για να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας»!!


Περισσότερα »

Επιστημονική συνάντηση: «Λαογραφία και Εκπαίδευση»

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, διοργανώνει την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015, από τις 18.00 έως τις 21.30, στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» (Αριστομένους 95), επιστημονική συνάντηση 
 
 
με θέμα: «Λαογραφία και Εκπαίδευση». 
 
Η συνάντηση αυτή αφορά στην ανάδειξη της γόνιμης σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στην επιστήμη της Λαογραφίας και στην Εκπαίδευση, καθώς και στην περαιτέρω προώθηση της σχέσης αυτής μέσω των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, αλλά και άλλων δράσεων που πραγματοποιούνται στις σχολικές μονάδες της Μεσσηνίας.
Τις εργασίες της συνάντησης θα ανοίξει ο Υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Μεσσηνίας δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, με εισαγωγική ομιλία με θέμα: «Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στη Μεσσηνία και Λαογραφία: Μια γόνιμη σχέση». 
Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις της Ιστορικού, Διευθύντριας Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., Σταυρούλας-Βίλυς Φωτοπούλου, με θέμα: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Νέοι», του δρος Αριστείδη Δουλαβέρα, Αναπληρωτή Καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα: «α) Η διδασκαλία του λαϊκού πολιτισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέσα από τα Δημοτικά τραγούδια: Το παράδειγμα του ‘Νεκρού Αδελφού’, β) Προτάσεις συνθετικών εργασιών (projects) για τον λαϊκό πολιτισμό και την τοπική ιστορία», του δρος Ιωάννη Πλεμμένου, Ερευνητή στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Οι εκπαιδευτικοί ως διαχρονικοί πυλώνες του λαϊκού πολιτισμού: Από την ‘περισυναγωγή λαογραφικής ύλης’ στην αναπαράσταση λαϊκών εθίμων», της φιλολόγου, δρος Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελικής Κομποχόλη, με θέμα: «Λαογραφικό παιχνίδι και παραμύθι σε χώρους βιβλιοθηκών», της φιλολόγου, υπ. δρ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρίας Σταθέα, με θέμα: «“Μικρός Λαογραφικός Περίπατος”: Μια πρόταση για τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων» και του Χρ. Ζερίτη, Μέλους του Δ.Σ. του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, με θέμα: «Πολιτιστικές παρεμβάσεις της Λαογραφίας: Το παράδειγμα από την 20ετή δράση του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας».
Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει ελεύθερος διάλογος επί των θεμάτων που θα αναπτυχθούν. 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Σε όσους (εκπαιδευτικούς, φοιτητές κ.λπ.) εγγραφούν νωρίτερα, θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Γιούλα Σαρδέλη.
πηγή : kalamata.gr
Περισσότερα »

21η Μαρτίου σήμερα και είναι Παγκόσμια ημέρα :


Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 21 Μαρτίου


ΙΑΚΩΒΟΣ, ΘΩΜΑΣ, ΣΕΡΑΠΙΩΝ, ΦΙΛΗΜΩΝ, ΒΗΡΥΛΛΟΣ, ΜΑΡΙΑ, ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
 
    Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος
    Άγιος Θωμάς (1) Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
    Όσιος Σεραπίων (2) ο Σιδώνιος
    Άγιοι Φιλήμων και Δομνίνος
    Όσιος Βήρυλλος Επίσκοπος Κατάνης
    Αγία Μαρία «ἡ ἐν Πέργῃ»
    Όσιος Σεραφείμ
    Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας

(1) Ο  Άγιος Θωμάς Α΄ διατέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως για τρία χρόνια, από τις 23 Ιανουαρίου  607 (ή 11 Οκτωβρίου)  μέχρι τις 20 Μαρτίου 610 μ.Χ. Διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Κυριακό ενώ είχε προηγηθεί χηρεία στον πατριαρχικό θρόνο για μερικούς μήνες.  Ήταν ένας ευσεβής και σεμνός χριστιανός με πλούσιες θεολογικές γνώσεις και αυτά του τα χαρίσματα οδήγησαν τον Ιωάννη τον Νηστευτή να τον χειροτονήσει διάκονο και μετέπειτα Σακελάριο.  Ως Πατριάρχης αν και έμεινε μόνο τρία χρόνια έκτισε Πατριαρχικό οίκο κοντά στην Αγία Σοφία τον λεγόμενο «Θωμαΐτη» ο οποίος περιλάμβανε πλούσια βιβλιοθήκη και έδωσε αρκετούς αγώνες κατά των αιρετικών μέχρι την κοίμησή του στις 20 Μαρτίου 610 μ.Χ.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 21 Μαρτίου.

(2) Ο Όσιος Σεραπίων, έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και η καταγωγή του ήταν από την Σιδώνα. Ο Άγιος ζούσε στην Αίγυπτο και κυρίως στις ερήμους της. Είχε μοιράσει όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς πριν αποσυρθεί στις ερήμους της Αιγύπτου για να ασκητέψει.  Σκοπός της ζωής του ήταν να φέρει κοντά στον Χριστό όσο περισσότερους μπορούσε και για τον λόγο αυτό δεν δίστασε να πωληθεί ως δούλος σε ένα πρόκριτο Λακεδαιμόνιο με το όνομα Μανιχαίο, προκειμένου να βρίσκεται πλησίον του για να τον μυήσει στο Χριστό, πράγμα που το κατάφερε.  Μετά τον προσηλυτισμό του Μανιχαίου επέστρεψε στην έρημο όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του το οποίο επήλθε ειρηνικά σε βαθύ γήρας.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 21 Μαρτίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »

«Μια γλυκιά Καλημέρα με όμορφες θετικές σκέψεις» !


Περισσότερα »